top of page

EW Προσφορές, Ξεπούλημα Κύπρο, Ελλάδα, Ευρώπη

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι αλλάζει στην αγορά και τη χρήση του με το TPD 2017


Ηλεκτρονικό τσιγάρο TPD 2017

Οι Βρυξέλες, στην αυστηρή αναθεώρηση της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού ενέταξαν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εξισώνοντάς το με το κανονικό τσιγάρο εφόσον περιέχει έως και 20mg/ml νικοτίνης που είναι και το ανώτατο επιτρεπτό όριο.


Τα κράτη-μέλη είχαν περιθώριο ενσωμάτωσης της Οδηγίας στο δικό τους νομοθετικό πλαίσιο μέχρι τις 20 Μαΐου του φετινού έτους. Έτσι, λοιπόν η Ευρώπη σπεύδει να περάσει τους νέους κανόνες που, μεταξύ άλλων, ορίζουν ότι στο εξής θα απαγορεύεται η διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με κάθε τρόπο, πάνω στις συσκευασίες θα υπάρχουν προειδοποιήσεις για την υγεία καλύπτοντας το 30% αυτών, τα μπουκάλια με τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10ml, ενώ κάθε τέτοιο προϊόν θα ελέγχεται, θα αδειοδοτείται και θα καταγράφεται προτού κυκλοφορήσει.

Υγρά Αναπλήρωσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σχετική Οδηγία της ΕΕ το θέμα της ελεύθερης χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη σε δημόσιους χώρους δεν «αγγίζεται». Είναι, επομένως, στην ευχέρεια των εθνικών κυβερνήσεων να αποφασίσουν για αυτό.


Αυτές οι διαφορές στην αντιμετώπιση του ατμίσματος δεν είναι περίεργες, γιατί ουδείς μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα για το αν το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι καλό ή κακό για την υγεία. Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από μια άλλη βάση και αυτή έχει να κάνει με την ταχύτατη αύξηση του αριθμού των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και με το αν δημιουργεί, τελικά, νέους καπνιστές αντί να συμβάλει την διακοπή του καπνίσματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αλήθεια πως χρησιμοποιούν τους ατμιστές στην προσπάθεια να κόψουν το τσιγάρο. Ένα σημαντικό ποσοστό, όμως, τα χρησιμοποιεί γιατί απλά του αρέσει και ορισμένοι χρησιμοποιούν τόσο τα κανονικά τσιγάρα όσο και τα ηλεκτρονικά. Από την εφεύρεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2004 από τον Κινέζο φαρμακοποιό Χον Λικ, έως σήμερα, ο αριθμός των χρηστών παγκοσμίως έχει ανέβει κατακόρυφα. Στην Βρετανία, για παράδειγμα, από τις 700.000 άτομα το 2012 οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ανήλθαν στα 2,6 εκατομμύρια πέρσι, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο χρησιμοποιεί μαζί με τους ατμιστές και κανονικά τσιγάρα.

Στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους νέους (σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2013 σε πολιτεία των ΗΠΑ, 250.000 έφηβοι είχαν αρχίσει την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς να έχουν καπνίσει τσιγάρο και μετά από αυτό απαγορεύθηκε η διάθεσή τους σε άτομα κάτω των 19 ετών). Στην Γαλλία υπολογίζεται βάσει μελέτης του 2014 ότι κάθε μέρα τα χρησιμοποιούν 1,1-1,9 εκατομμύρια άτομα, ενώ τα έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά, γύρω στα 7,7-9,2 εκατομμύρια άτομα. Στην Ιρλανδία, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων εκτοξεύθηκαν κατά 478% το 2013, φέροντας κέρδη 7,3 εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρίες που τα παράγουν. Συνολικά στην ΕΕ, οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων υπολογίζονται στα δέκα εκατομμύρια.


Δίχως αμφιβολία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο «ακροβατεί» ανάμεσα σε ένα προϊόν καπνού και σε μια συσκευή που χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους (διακοπή καπνίσματος) και για αυτό ακριβώς έχει πυροδοτήσει τόσο έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες ή όχι. Εντός του 2017 αναμένεται η κατάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικών προτάσεων περί φορολόγησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

5 x 10ml Variety Award Winning E-Liquids - Ποικιλία Βραβευμένα Υγρά αναπλήρωσης 2016!

Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας για να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις που αφορούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και για να ενημερώνεστε για τυχόν προσφορές.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page